I beste sendetid på NRK1, lørdag 18.juni kl. 18.00, var det nok mange som benket seg foran tv-apparatene – og det var ikke barne-tv som lokket denne gangen. Det var finaler i Teamgym for herrer som stod på programmet.
Beitstad IL turn har for første gang i historien sendt utøvere til EM i Teamgym, og for første gang på mange år har idretten fått tid på tv-skjermen. Årets EM ble arrangert på Island, og både utøvere, trenere og storfamilien i den norske troppen oppdaterte oss hjemmesitterne jevnlig på facebook i dagene før, under og etter mesterskapet.
På Norges seniorlag for herrer deltok Fredrik Langseth. De tok en flott 3.plass og fikk bronsemedalje. Vi som satt rundt TV-apparatene ble mektig imponert over både fysikk, spenst og rytme, og i stua vår ble det jublet høyt da vi så Fredrik briljere.
Dagen før var det Torbjørn Kolberg som imponerte på junior-mix laget. Jentene og guttene tok heim en flott andreplass og sølvmedalje.
På sin facebookside skriver trener Lars Lervik: -Jeg vet ikke hva jeg skal si mer om disse guttene. Annet enn at jeg er fryktelig STOLT og mektig IMPONERT!
Det kan vi som så på si oss enige i. Gratulerer til utøvere, trener Lars og resten av trenerapparatet. Gratulerer til forelde, naboer, venner og hele Beitstad IL turn. Det har blitt lagt ned en formidabel jobb i mange år for å komme så langt. En ekstra gratulasjon går til trener Lars Lervik. Uten hans innsats, hadde ikke Fredrik og Torbjørn nådd så langt. Og nå har over 200 unge turnentusiaster fått enda flere forbilder.
Fakta om teamgym:
I frittstående utfører gymnastene et program uten håndapparater til musikk. Programmet skal inneholde gymnastiske elementer (for eksempel hopp/sprang, piruetter, sving, balanser, kroppsbølger). Det skal også inneholde akrobatiske elementer (for eksempel hjul, stift, flikk-flakk, salto). Det skal legges vekt på dynamikk i utførelsen av elementene og programmet skal inneholde formasjonsendringer, forflytninger og tempovekslinger. Frittståendeprogrammet utføres på et teppe som er 14 x 20 meter og 3,5 cm tykt.
I tumbling utfører gymnastene 3 akrobatiske serier til musikk. Seriene skal utføres i strøm (lik avstand mellom hver gymnast). Seriene skal inneholde variasjon i rotasjonsretningene (om tverraksen/salto og lengdeaksen/skru), virtousitet og progresjon i vanskelighet. I en serie skal hver gymnast utføre tre eller flere momenter etter hverandre. Tumbling er en 13-15 meter lang oppbygd bane med sprett i, hvor utøverne ved bruk av tilløp utfører akrobatiske elementer og lander på matter i enden av banen.
I trampett utfører gymnastene 3 akrobatiske serier til musikk. Seriene skal utføres i strøm (lik avstand mellom hver gymnast). Seriene skal inneholde variasjon i rotasjonsretningene (om tverraksen/salto og lengdeaksen/skru), virtousitet og progresjon i vanskelighet. Trampett er en ”minitrampoline” med sprett i, hvor utøverne ved bruk av tilløp og sats utfører akrobatiske elementer i luften før de lander på tykke dynematter.
Tekst: Hege Inderberg