Denne kvelden var hovedgruppen i Bolyst Beitstad på Malm, sammen med de andre kommunedelene og ordfører, kommunedirektør og Jakob Almlid fra Næringsselskapet.
Jakob gav oss innsikt i arbeidet med Temaplan for næring i Steinkjer (tidligere kalt Vekststrategi) og mer kjennskap til næringsutviklingen i Malm og Follafoss. Et mål for næringsselskapet et å opprettholde og skape arbeidsplasser og næringsliv i hele kommunen, og at det nå jobbes med å lande 3 eller 4 prioriterte områder for å få til dette. Jakob presenterte blant annet tall på hva etablering av en bedrift med ansatte har å bety for både innbyggertall og skatteinntekter til kommunen, for å understreke mulighetene for vekst. Han viste også frem eksempler på næringsutvikling som det jobbes med å få på plass framover, med både nasjonale og internasjonale aktører, og spennende nytenkende innovasjoner, innenfor blant annet biogass, vertikal grønnsaksproduksjon, og sirkulær bioøkonomi knyttet til avfallsstrømmer. Både med tanke på strømpriser og krig i Europa, anses Norge og Trøndelag som en “trygg havn” for mange næringer som ser på mulig etablering. Det er derfor avgjørende å få regulert mer næringsareal og få ferdigstilt arealdel og Temaplan for næring, i følge Jakob. Han legger ikke skjul på at det går for sent. Han avslutter med: “Det er de små samfunn som bygger de store” – og Malm og Follafoss, med sine store næringsområder, bidrar til å understreke nettopp dette.
Innbyggermedvirkning og samskaping – Øvre Eiker og Asker kommune
Vi fikk et kort foredrag fra nyansatt direktør for medborgerskap i Asker kommune, som inntil nylig har jobbet med innbyggermedvirkning og samskaping i Øvre Eiker kommune som kommunesjef for Kultur og livskraft. Han viste til en måte å organisere innbyggermedvirkning og samskaping på, gjennom Øvre Eikers “grendeutvalg” og gjennom “grendeutvalgs-erklæringen” (et forpliktende dokument for begge parter). Øvre Eiker er en av Norges fattigste kommuner, og i størrelse ganske lik Steinkjer, hvor de ulike tettstedene opplevde å ha lite identitet og lite stolthet. Det de derimot hadde var dugnadsånd, og det, i tillegg til en motreaksjon mot nasisme, ble utgangspunktet for “Øvre eiker viser ansikt” og organisering av Grendeutvalg, som skulle bidra til å bygge lokal identitet og stolthet. Toleranse ble et viktig begrep, og grendeutvalgene fungerer som et av kommunens viktigste utvalg og som knutepunkt i tettstedene (to-veis). Det velges styre i hvert tettsted for hvert år. Det er ulikt hva tettstedene arbeidet med, men det handler mye om stedsutvikling, bidrag opp mot oppvekstmiljø, bidrag inn i planprosesser osv. Arbeidet tydeliggjøres også gjennom en strategi for kommunen: “Livskraftige sammen (2017-2027)”.
Christer sier at inngangen til arbeidet i Asker kommune er knyttet til medborgerskap og behovet for å ta mer ansvar for hverandre. De har en egen temaplan for Medborgerskap (2021-2033) som har gode ambisjoner for hvordan de sammen skal nå målene, blant annet gjennom noe de kaller Innbyggertorg. Her har de også prøvd ut ulike utvalg, råd og støtteordninger, for å finne gode måter å jobbe på.
Noe av utfordringene, i følge Christer, ligger i å endre praksis og kultur – det er lett å vedta men krevende å følge opp, sier han. Både innbyggere, næringsliv, kommune, frivillighet, må endre holdninger og framgangsmåter sammen. Der man før opplevde å måtte ha en klar plan og presentere det på høring, måtte man nå kanskje legge utfordringen på bordet og sammen finne en løsning og en plan, på et tidlig stadiet. Og der man før leverte høringer, var man nå delaktig i prosessen hele veien. Endring er smertefullt for alle, og det kan oppleves som krevende for alle parter å gjøre noe annerledes enn det man er vant til. Kommunedelene stilte spørsmål om opplevd merverdi av slike prosesser og den type organisering, og Christer sier merverdien synliggjøres ved ulike stedsutviklingstiltak og fokus på utenforskap, og det har hatt en effekt gjennom kulturendring – det er viktig å bygge tillit og ha felles forventingsavklaringer.
Steinkjer kommune – økonomi og muligheter for organisering av Bolyst
Mot slutten av møtet var ordfører og kommunedirektør bedt om å gi oss bedre innsikt i kommunens økonomiske rammer og muligheter, og hvilke utfordringer vi i hovedsak står ovenfor framover. Anne Berit starter med å løfte visjonen(e) til Steinkjer: “En levende småby med bygder i utvikling. Tuftet på ekte saker” og “Der den grønne og blå åkeren møtes”, samt samfunnsdelens fire overordnede områder: Samskapende, Kompetent, Grønn og Møteplass. Det er ingen tvil om at kommuneøkonomien utfordres, og at både administrasjon og politikk nå jobber med å unngå at Steinkjer havner under ytre styring (Roebek). Som ordføreren selv sa: “Det er uaktuelt å ned dit” – før hun pekte på den røde bunnlinja merket Roebek. Kommunedirektøren understreker at utfordringene nå ligger i å gjennomføre ganske store kostnadskutt samtidig som det er behov, ønske og mål om utvikling. Det trekkes også frem at Temaplan for næring i hovedsak vil prioritere områdene bolig og næring, som er løftet som store utfordringer for vekst i Steinkjer.
Kommunedirektøren sa at det jobbes med å finne personer i organisasjonen som kan ha denne “hatten” på – altså koordinere Bolyst-arbeidet. Det er også løftet behovet for en person med ansvar for markedsføring og omdømmebygging i Steinkjer kommune. Han understreker at det er mulig å fremme mer framsnakking av kommunen og det vi får til, og at det er en stor utfordring at blant annet åpne kommentarfelt består mye av det motsatte.
Vegen videre
Det ble inngått en gjensidig enighet om at dette arbeidet har ført te mye bra, og at det er et ønske fra både kommunedelene og kommunen å få til en mer konkret organisering av samarbeidet. Eksemplene fra Øvre Eiker og Asker ble løftet inn som aktuelle måter å organisere det på, og det må jobbes med å bygge tillit begge veger for å få til samskaping og medvirkning i praksis. Kommunedirektøren foreslår november som et møtetidspunkt for å begynne å jobbe med konkrete løsninger på organisering i Steinkjer, og både arbeidsgruppen for kommunedelene (Aud, Anne-Irene og Vegard), og en større gruppe fra alle kommunedelene må inkluderes i dette arbeidet. Kanskje er det også nyttig å hente inspirasjon fra flere kommuner, og at distriktssenteret bistår noe her. Et veldig flott kveld ble avsluttet med felles bilde tatt av ordfører Anne-Berit Lein: